"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні

     Щороку 22 червня наш народ вшановує світлу пам'ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

     Не дивлячись на те, що багатьом визнаним і компетентним військовим історикам вдалося майже в найдрібніших подробицях, відтворити хід подій тих далеких років і знайти відповідь на безліч питань, перед нами напевно ще на тривалий час залишиться незрозумілим одне - чому за права, благополуччя і прогрес однієї частини людей, об’єднаних якоюсь загальною ідеєю, обов’язково повинні розплачуватися своїм життям, здоров’ям і перспективами інші?

     22-е червня 1941-го року, 4:00 ранку, мить ..., і шквал крові, болю і смерті. Він тривав кілька довгих років, одних із самих довгих років в житті тих, кому вдалося пережити весь цей жах на нашій землі. А багатьом не вдалося. Не судилось пережити цю мить, адже це тільки мить у тисячолітній історії всього нашого людства. Невже ми забули про це?

     Кожен раз в цей День ми згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни, про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу, про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані іншими людьми.

     Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Так ми говоримо своїм дітям. Ми стали передавати це з покоління в покоління. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях. Вона є в наших національних календарях.

     Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в тій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

     З метою національно-патріотичного виховання та залучення учнівської молоді до кращих традицій національної культури, виховання у молоді поваги до історичного минулого українського козацтва, подальшого розвитку і підтримки талановитих дітей, учні нашої школи, Пасічник Анна та Булавін Нікіта ( 4 клас, класний керівник Орловська В.М.) взяли участь у обласній виставці-конкурсі дитячого малюнка «Шляхами мужності славетних козаків». За результатами конкурсу  Пасічник Анна посіла ІІ місце і нагороджена дипломом.

     Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

     Цього дня педагогічний колектив вшанував пам’ять героїв покладанням квітів до Меморіального комплексу.

     Ми, молоде покоління, своїм духом і добрими справами вшановуємо пам'ять загиблих у боротьбі за незалежність країни і підтримуємо нинішніх захисників Вітчизни.